Bezpečné využívání dešťové vody v domě? To zní ohromně!

V domácnosti není na spotřebu vyžadována jen placená pitná voda – zdarma dostupnou dešťovou vodu lze bez obav využít jak k úklidu v domě, tak i ke splachování toalet, potažmo praní prádla. Jaké náležitosti však k využívání srážkové vody v domě patří?

Jak využívat dešťovou vodu v domě

Efektivní hospodaření s dešťovou vodou bezesporu šetří nejen přírodu, ale i peněženku. Nicméně úspora není jedinou výhodou dešťovky – díky její měkkosti se v potrubí a spotřebičích neusazuje vodní kámen a při praní je potřeba méně pracího prášku (ten se v měkké vodě lépe rozpouští a špína se z prádla snáz uvolňuje) a změkčovadel. V oblastech s tvrdou vodou (vysoký obsah železa, manganu a dalších látek) se tak maximální možné využití dešťovky přímo nabízí.

Proces jejího využívání v domácnosti je však poměrně složitý. Je nezbytné od sebe zcela oddělit dešťovou vodu od rozvodu pitné vody, současně je nutné zajistit, aby v případě nedostatku srážkové vody bylo možné ji nahradit vodou pitnou. K tomu nejlépe poslouží automatické jednotky a sestavy pro dopouštění pitné či studniční vody.

TIP Aquanixu: Z těchto důvodů je rozumné přemýšlet nad instalací celého systému ve chvíli, kdy je nemovitost buď ve výstavbě, nebo ji čeká rozsáhlá rekonstrukce.

Dalším důležitým bodem celého procesu je dostatečná filtrace, která začíná hned pod svislým okapovým svodem. Tam se napojí lapač střešních splavenin neboli geiger, který zachytává hrubší nečistoty. Přes kanalizační potrubí dále proudí voda do filtračního koše, případně filtrační šachty, kde se zachytí většina drobných nečistot. Pro kompletní filtraci dešťové vody využívané v domácnosti je zapotřebí ještě mechanického čištění pomocí vnitřních jemných filtrů.

TIP Aquanixu: Pro využívání srážkové vody je potřeba mít akumulační nádrž na dešťovou vodu s vhodným objemem. Při výběru její velikosti je třeba myslet nejen na množství srážek v dané lokalitě či plochu odváděné střechy, ale i na to, zda bude pro potřebu domácnosti dostačující.

Sestavy pro dopouštění pitné či studniční vody

Jednou z možností, jak řešit nedostatek dešťové vody je pomocí rezervního dopouštění nádrže z veřejného vodovodu či studny – v takovém případě je pitná voda z řadu či studny čerpána do nádrže. Druhou z možností je čerpání vody z rozdělovací nádoby domácí vodárny. V případě nedostatku vody v akumulační nádrži je dočasně čerpáno přímo z rozdělovací nádoby čerpadla.

Řídící jednotka RENA

Řídící jednotka RENA

Souprava vhodná pro doplňování vody a pro kontrolu její dostatečné zásoby v podzemních nádržích na dešťovou vodu. Jestliže v důsledku nedostatečných srážek nebo příliš velkého odběru dojde k poklesu zásoby dešťové vody v zásobníku pod určitou úroveň hlídanou sondou, je přes elektromagnetický ventil následně doplněna voda z rozvodu pitné vody. Dopuštění je možné nastavit časově na dobu jedné minuty nebo 20 minut. Jednotka RENA disponuje ochranou proti protékání dopouštěné vody do přelivu.

Sestava pro dopouštění nádrží

Sestava pro dopouštění nádrží

Sestava pro dopouštění nádrží obsahující plovák se závažím, elektromagnetický ventil a dlouhý kabel s vidlicí je vhodná pro dopouštění podzemních nádrží na dešťovou vodu při nedostatku srážek a poklesu hladiny pod stanovenou úroveň. Disponuje velmi jednoduchou instalací i zapojením.

Domácí vodárna Ecorain Advanced

Ecorain Advanced

Automatická jednotka pro čerpání dešťové vody s přepínáním na vodu z řadu včetně elektronického tlakového snímače úrovně hladiny v dešťové nádrži. Součástí je i upevňovací konzole a uzávěr proti zápachu. Jestliže je nedostatek dešťové vody v podzemní nádrži, řídící jednotka zajistí dodávku vody z rozdělovací nádržky doplňované z vodovodního řadu.

Vnitřní filtry

Vnitřní filtry jsou nejjemnějším stupněm přečištění. Dokážou zbavovat vodu chloru a chlorových sloučenin, organických látek a nepříjemných zápachů. Zároveň chrání proti vzniku vápenatých usazenin, čímž šetří rozvody či kohoutky.

Jemný filtr Dolphin 10

Jemný filtr Dolphin 10“

Kompletní sada filtru s vymývatelnou vložkou, držákem pro uchycení filtru a klíčem na snadné povolení matice při čištění vložky je vyrobena z netoxických materiálů ideálních pro styk s vodou. Vhodná pro průtok vody do 3500 l/h.

Filtr Atlas Hydra Rainmaster Trio

Filtr Atlas Hydra Rainmaster Trio RSH 1“ + FA + LA

Třístupňový domovní filtr se třemi nádobami a mechanickým čištěním zvládne čistit jak vodu užitkovou, tak i pitnou. První nádoba s filtrační schopností 50 mikronů filtruje mechanické nečistoty (například písek) a díky spodnímu ventilu je jednoduše vymývatelná. Nádoba s aktivním uhlím zajišťuje odstranění zápachu, zabarvení a chlóru. Poslední nádoba s filtrační schopností 25 mikronů protékající vodu dočišťuje.

TIP Aquanixu: Pro kompletní a dokonalé dočištění srážkové vody lze k trojfiltru připojit UV lampu, která zajistí 100% biologické vyčištění dešťové vody.

Čistý štít, čistá voda

Využívání dešťové vody v domě tak přináší mnoho výhod – od finanční úspory až po ekologickou ochranu. Pro její efektivní využití je však důležité dodržovat správné postupy a náležitosti. U jednotlivých produktů je vždy nutné držet se montážních návodů a nepřekračovat životnost vyměnitelných dílů, případně se poradit s odborníkem.